Digitale meters en zonnepanelen

  • Vanaf 01/01/2021 kan je niet meer kiezen voor de terugdraaiende teller.
  • De terugdraaiende teller kunt u nog 15 jaar gebruiken.
Ik heb nog geen zonnepanelenIk heb al zonnepanelen

Ik heb nog geen zonnepanelen

In 2020 zijn zonnepanelen nog steeds een goed en lucratief idee. Vanaf 2021 zullen zonnepanelen jou nog steeds een aardig centje opleveren maar waarschijnlijk heel wat minder dan vandaag. Tot 31 december kan je namelijk nog opteren voor de terugdraaiende teller. Dan kan je nog 15 jaar genieten van dit voordeel. Als je na deze datum kiest voor zonnepanelen wordt jou automatisch een slimme meter toegekend.

Duizenden Belgen kiezen daarom op de valreep om zonnepanelen te huren. Zij hoeven namelijk geen grote investeringen te doen en kunnen alsnog genieten van de terugdraaiende teller.

Bereken het potentieel van mijn dakLees meer over zonnepanelen huren
  • We installeren de juiste hoeveelheid zonnepanelen op jouw dak om jouw energieverbruik te dekken..
  • Wij onderhouden, monitoren en verzekeren jouw zonnepanelen voor een perfecte werking.
  • Jouw vast bedrag per maand is lager dan wat je vandaag betaalt voor elektriciteit (incl. taksen)

Waarom wil ik een terugdraaiende teller?

Het gebruiken van de terugdraaiende teller bij zonnepanelen werkt als vorm van korting. Deze stelt jou in staat om gebruik te maken van het energienet als een soort van 'grote batterij'. Wat je produceert maar niet gebruikt, injecteer je op het net en stel je zo ter beschikking aan iedereen. Wanneer je meer verbruikt dan dat je opwekt, betaal je dus niets voor het opgebouwde surplus.

Je betaalt het proumententarief omdat je, naast consument, nu ook prosument bent. Je 'verkoopt' namelijk jouw energie aan het net.

Bereken het potentieel van mijn dakLees meer over zonnepanelen huren

Wat is het verschil met de digitale meter?

Momenteel is er nog veel onduidelijkheid over de digitale meter. Deze zouden er komen vanaf 2021 en zou meer lijken op de salderingsregel zoals deze bekend is in Nederland. Waarschijnlijk word je met een slimme meter meer afgestraft hoe meer je op het net zal steken.

Om met een digitale meter nog optimaal te kunnen genieten van zonnepanelen, ga je dus best exact verbruiken wat je opwekt en dat is niet zo eenvoudig.

Niets aan het toeval overlaten, dus. Het is aangeraden om zo snel mogelijk eraan te beginnen. Als je zonnepanelen huurt, hoef je dan ook geen grote investering te doen.

Ik heb reeds zonnepanelen

Als jouw zonnepanelen geïnstalleerd zijn voor 1 juli 2019, wordt jouw energiemeter vervangen voor 31 December 2022 en kan je tot dan genieten van de terugdraaiende teller.