
Alles over de slimme meter
Er heerst heel wat onduidelijkheid over de slimme meter. Hier vind je een antwoord terug op de meest gestelde vragen!
Wat is een slimme meter?
De slimme meter, ook bekend als smart meter, digitale meter of communicerende meter, is een intelligent meettoestel voor uw elektriciteitsconsumptie en productie die de komende jaren in alle Europese landen zijn intrede zal doen ter vervanging van de overal bekende elektriciteitsmeters.
De slimme meter is, zoals de naam al doet vermoeden, een meter die op een digitale en slimme manier informatie vergaart over uw energieprofiel, jouw verbruik en jouw productie.
1. Ze slaan alle gegevens over jouw verbruik en productie op in hun geheugen.
2. Deze informatie wordt automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Dus geen manuele controle van de meterstand meer!
3. Ze worden op afstand gecontroleerd en nagekeken.
Hoe werkt een slimme meter?
De slimme meter vervangt onze oude meters en neemt alle taken over. Door te meten hoeveel elektriciteit er binnen- en buitenstroom. Deze wordt op een digitale manier opgeslagen en doorgestuurd. Hier zijn heel wat voordelen aan verbonden. Maar tegelijkertijd zijn er ook heel wat nadelen verbonden aan dit nieuwe systeem. We zetten het even op een rij.
Wat zijn de voordelen van de digitale meter?
1. Je hebt een altijd overzicht over je consumptie en productie. Zo kan je beter omgaan hiermee. Toch is dit niet helemaal correct! (Zie nadelen)
2. Het geschatte verbruik valt weg. Je betaalt dus geen voorschotten meer en weet meteen hoeveel je moet betalen zonder verrassingen.
3. Energie-overname kan nu digitaal gebeuren. Geen papieren rompslomp meer!
4. Technische interventies kunnen meestal vanop afstand gebeuren.
5. In de toekomst zal je slimme meter kunnen communiceren met je huishoudtoestellen om aan te slaan wanneer het tarief het laagst is.
Wat zijn de nadelen van de slimme meter?
1. De slimme meter brengt mogelijk enorme nadelen met zich mee voor mensen met zonnepanelen.
2. De slimme meter is eigenlijk helemaal niet zo slim als het klinkt. Op zichzelf kan je met de slimme meter weinig of geen informatie bekomen over je verbruik en consumptie. Alleen in samenwerken met andere slimme apparaten, zoals een slimme thermostaat en energie-app, kan je hier inzicht in krijgen.
3. Mensen die al energiezuinig leven, betalen vanaf nu meer. Maar toch kan je in principe bezuinigen door gebruik te maken van de slimme meter hebben energiezuinige mensen hier geen voordeel aan. Wel betaal je jaarlijks meer voor een digitale meter. Bovendien verbruikt een digitale meter meer stroom dan een conventionele meter. Op het einde van de rit ben je dus meer geld kwijt dan rijk
4. De slimme meter roept heel wat vragen op rond privacy, omdat er heel wat persoonlijke informatie wordt doorgestuurd op elektronische manier. Enkele journalisten toonden al aan dat een sluwe dief aan die gegevens zou kunnen komen en zo zou kunnen afleiden of je wel of niet thuis bent. Deze meter verplichten is een inbreuk tegen de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens.
De slimme meter en zonnepanelen
Er heerst heel wat onduidelijkheid of de slimme meter voordelig of nadelig zal zijn voor eigenaars van een pv installatie. Hoe dan ook is de huidige regeling over de terugdraaiende teller zeer voordelig.
Lees meer over de terugdraaiende tellerHet goede nieuws is dat als je voor 31/12/2020 kiest voor zonnepanelen, je nog steeds kan genieten van deze regeling ondanks dat je een slimme meter zal krijgen. De boodschap is dus: wees er op tijd bij!
Om eenvoudig te weten te komen hoeveel panelen je nodig hebt in jouw situatie, maakten wij een handige simulator waar je in enkele klikken exact weet wat het beste is voor jou.
Ontdek jouw besparing