Hoe werkt een zonnepaneleninstallatie?

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het landschap. Maar hoe werken ze nu exact? Ontdek hoe zonnepanelen werken. Uitgelegd in mensentaal.

Laten we beginnen bij het begin: De zon. De schadelijke straling van zonne-energie wordt eerst en vooral opgevangen door onze atmosfeer en het magnetisch veld rond de aarde. Maar goed ook, want deze straling is levensgevaarlijk. Het deel van de zonne-energie die overblijft, bestaat uit licht, uv-straling en warmte.

Wist je dat de zon elk uur genoeg energie op de aarde straalt om ons een heel jaar van elektriciteit te voorzien? Ook is de zon verantwoordelijk voor vele andere soorten duurzame energie. De zon veroorzaakt wind, zorgt voor de groei van biomassa en is bovendien medeverantwoordelijk voor de verdamping en verplaatsing van water.

Zodra dat licht onze daken bereikt, komen zonnepanelen in het spel. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Hoe meer er van dat zonlicht jouw zonnepanelen bereikt, hoe meer stroom ze aanmaken.

Ze worden meestal gemaakt van zand dat wordt omgezet naar 100% puur silicium. Dit is een zeer energiezuinig proces dat maar liefst 90% minder energie vraagt dan het standaard proces.

Het silicium wordt dan omgezet naar bruikbare zonnecellen door fijne laagjes silicium op glas te plakken en een positieve en negatieve lading te geven aan deze lagen door fosfor aan één kant en boron aan de andere kant toe te voegen. Omdat silicium 4, fosfor 5 en boron 3 elektronen heeft, ontstaat er een verschil tussen deze lagen, omdat elektronen nu eenmaal graag naar een plaats, zodat de lading terug neutraal wordt.

Daar gebeurt de magie! Zodra er zonlicht schijnt op de zonnecel, kan er stroom vloeien.

Zodra de zonnecellen worden samengezet tot een paneel, worden er ook geleiders toegevoegd die de stroom leiden naar jouw omvormer.

Ontdek het potentieel van jouw dak