Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Omdat het juiste aantal zonnepanelen berekenen een relatief complexe berekening is, ontwikkelden we deze eenvoudige tool waar je in enkele stappen exact weet hoeveel panelen je best op je dak installeert.

Om de besparing op je energiefactuur te maximaliseren, is het best om je energieverbruik te proberen dekken met het juiste aantal zonnepanelen. Dit hangt af van jouw verbruik, gemeente (voor het prosumententarief), oriëntatie van jouw dak, rendement van jouw panelen, schaduw, …

Voordat we over gaan tot installatie, komt er steeds één van onze solar experts jouw dak inspecteren en teken je samen een plan in.

Jouw verbruik

Hoe meer je verbruikt, hoe meer panelen je nodig zal hebben om je verbruik te dekken. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) (Lees meer: Wat is wattpiek?). Dit cijfer zegt je hoeveel een paneel kan opwekken in een zo goed mogelijke omgeving. In de realiteit gaan we uit van 85%. Een paneel van 320 Wp zal dus gewoonlijk 272 kWh opleveren.

Dat betekent dat voor een gemiddeld verbruik van 4500 kWh jouw installatie uit 16 panelen van 320 Wp zal bestaan.

Oriëntatie van jouw dak

Zolang je dak niet naar het Noorden is gericht, hoef je je geen zorgen te maken. Als je dak ergens tussen Oost en West georiënteerd is, zijn zonnepanelen meestal een goed idee maar een dak naar het Zuiden gericht is uiteraard het beste.

Kortom, als je dak veel vooral Oost of West gericht is, kan het soms optimaal zijn om een extra paneel te laten installeren.

In België en Nederland komt de meerderheid van jouw zonlicht van onrechtstreeks zonlicht door bewolking. Daarom dat hier de hellingsgraad en oriëntatie heel wat minder belangrijk zijn.

Schaduwfactor

Om eenvoudig te weten te komen hoeveel panelen je nodig hebt in jouw situatie, maakten wij een handige simulator waar je in enkele klikken exact weet wat het beste is voor jou.

De schaduwfactor is de hoeveelheid schaduw die valt op jouw dak waar je je zonnepanelen wil installeren. In 90% van de gevallen is hier een eenvoudige oplossing voor. Meestal kan de installatie geplaatst worden waar deze het kleinst is.

Liever snel berekenen met onze online simulatie?
Ontdek mijn ideale installatie