7 misvattingen over zonnepanelen

Niet rendabel (zonder premies)

De meest voorkomende misvatting over zonnepanelen is dat ze financieel niet rendabel zijn. Ze zijn te duur en al zeker zonder premies van de overheid. Ondanks dat dit enkele jaren geleden misschien wel waar zou kunnen zijn geweest in bepaalde omstandigheden, is dit vandaag de dag zeker niet meer zo. De grootste reden hiervoor is de enorme daling in kosten en de stijging in efficiëntie van zonnepanelen.

Tegenover 2007 daalde de prijs van zonnepanelen met maar liefst 70% en het laagste punt is duidelijk nog niet bereikt. Het productieproces wordt goedkoper, massaproductie stijgt en de installatie wordt goedkoper. Bovendien steeg de levensduur van 15 jaar tot 30 jaar! Wel rendabel, dus!

Ten laatste stijgt de prijs van elektriciteit gemiddeld met 3%. Iets waar je als eigenaar van zonnepanelen niet meer afhankelijk van bent.

Jouw besparing hangt uiteraard heel erg af van verschillende factoren. Omdat dit een redelijk ingewikkelde berekening met zich meebrengt, ontwikkelden wij deze eenvoudige tool waar je in enkele stappen exact jouw besparing in kaart kan brengen.

Ontdek jouw voordeel
Enkel op het zuiden gericht

Deze misvatting weerhoudt heel wat mensen ervan om aan zonnepanelen te beginnen en dat is spijtig want deze stelling is helemaal niet waar. Doordat panelen zo efficiënt zijn geworden, is alleen een dak dat exact op het Noorden gericht, meestal niet de moeite. Je kent het gezegde ongetwijfeld wel: Oost – West, voor zonnepanelen maakt het niet zoveel uit.

Lees meer over oriëntatie
Geen zon, geen energie

De grootste zorg onder Belgen en Nederlanders is natuurlijk dat het wel eens langere periodes erg bewolkt kan zijn. Een gebruikelijke misvatting is dat zonnepanelen alleen rendabel zijn als er geen wolkje aan de lucht is. Dat klopt gelukkig niet! Meer nog, bij een overvloed aan zon en warmte gaan panelen onderpresteren. Een groot deel van het jaar genieten wij net van ideaal weer voor pv installaties.

Ongebruikte energie gaat verloren

Dat is niet waar. En maar goed ook! Alle elektriciteit die je opwekt maar niet meteen gebruikt, gaat via jouw omvormer op het net. Jouw energie wordt op die manier gebruikt door iemand anders. Je wordt vergoed voor dit surplus doordat jouw elektriciteitsmeter terugdraait. Omdat je op die manier, technisch gezien, het net gebruikt als grote batterij, betaal je daarvoor het prosumententarief.

Opgelet! Tot 31/12/2020 kan je nog genieten van de terugdraaiende teller. Daarna word je verplicht om de digitale meter te gebruiken. Benieuwd naar de voor- en nadelen hiervan?

Bereken snel jouw voordeel
Slecht voor het milieu

Om een kort antwoord te bieden op deze vraag; Nee, zonnepanelen zijn erg goed voor het milieu. Natuurlijk schuilt er heel wat uitleg achter deze stelling.

Lees meer over zonnepanelen en het milieu
Zonnepanelen hebben veel onderhoud nodig

Zonnepanelen hebben niet zoveel onderhoud nodig. Toch zijn er terechte zorgen die gepaard gaan met een eigen installatie. Wat bij schade? Wanneer moet ik mijn zonnepanelen laten kuisen? Wat is de meest voordelige verzekering? Bij de Energiefabriek willen we zorgen zoveel mogelijk op ons nemen. Als je daarom kiest voor onze huurformule, kies je voor volledige ontzorging. Wij regelen alles van A tot Z.

Ontdek onze unieke huurformule
Zonnepanelen zijn giftig

Er zijn heel wat foutieve berichtgeving die stellen dat zonnepanelen giftig zouden zijn. Hoewel het waar is dat er giftige stoffen aanwezig zijn in de panelen zelf is er geen enkel gevaar voor jouw gezondheid als je zelf een installatie zou nemen