Wat is een omvormer?

Een omvormer een belangrijk onderdeel van een zonnepanelen installatie die gelijkstroom, opgewekt in de zonnepanelen, omzet in wisselstroom die je kan gebruiken in je huis of bedrijf.

Wat is overdimensioneren? En onderdimensioneren?

Vaak wordt er gekozen om de zonnepanelen te overdimensioneren. Er worden dan meer zonnepanelen gelegd dan de omvormer aankan. Bijvoorbeeld bij een omvormer met een vermogen van 3 kWp en zonnepanelen met in totaal 3,5 kWp. Dit kan echter geen kwaad en biedt tegelijkertijd veel voordelen

Meestal wordt de maximale opwekking van de zonnepanelen niet bereikt en is de kleinere omvormer meer dan genoeg. Deze kost, door zijn kleine omvang, minder dan een grotere omvormer. Wel is het zo dat er energie verloren gaat wanneer de panelen wel meer dan kWh gaan opwekken.

In Vlaanderen wordt hiervoor gekozen in de meeste gevallen. Hier geldt namelijk: Hoe kleiner je omvormer, hoe minder prosumententarief je moet betalen.

Bovendien is het dan ook niet meer mogelijk om je zonnepanelen installatie te gaan uitbreiden. Wat soms een goed idee kan zijn als je meer apparaten aansluit op je thuisnetwerk.

Dus als je van plan bent om je energieverbruik in de toekomst te gaan uitbreiden, is het beter om je zonnepanelen te onderdimensioneren. Dat betekent dat je een omvormer gaat aansluiten met een groter vermogen dan je zonnepanelen. Op die manier voorzie je jezelf van wat marge voor de toekomst, maar betaal je wel meer prosumententarief.

Hoe dan ook hoef je je geen zorgen te maken. Wij kijken samen met jou naar de beste oplossing voor jouw situatie. Dit kan je bovendien snel ontdekken via onze handige tool waar het prosumententarief al berekend wordt!

Hoe lang gaat een omvormer mee?

Omvormers gaan gemiddeld 10 jaar lang mee. Over het algemeen heeft men dus 2 omvormers nodig tijdens de levensduur van zonnepanelen. Omdat de omvormer heel de tijd gelijkstroom in wisselstroom moet omzetten, verslijten ze aan een relatief snel tempo. Hoewel veel fabrikanten beloven dat hun omvormers 25 jaar meegaan, lijkt dit in de praktijk vaak niet het geval te zijn.

Omdat dit een stevige, en vaak onverwachte, kost met zich meebrengt, ontwikkelde de energiefabriek een unieke huurformule waar de omvormer kosteloos wordt vervangen zodra het nodig is.

Ontdek jouw voordeel