Wat is het prosumententarief?

De netvergoeding is beter bekend als het prosumententarief. Deze vergoeding valt ten laste van iedereen met een pv installatie, terugdraaiende teller en een omvormer van maximum 10 kWh. Het idee achter deze vergoeding is dat je als eigenaar van een pv installatie, naast consument nu ook prosument bent. Je maakt namelijk stroom aan en zet alles wat je niet meteen gebruikt op het net.

Door gebruik te maken van de terugdraaiende teller gebruik je eigenlijk het net als een grote batterij. Als je energie opwekt die je niet meteen gebruikt, zorgt dat ervoor dat je teller terugdraait. Als je bijvoorbeeld 's nachts, wanneer je panelen niets opwekken, je iets verbruikt, dan draait je teller terug vooruit.

De denkwijze is als volgt: omdat je je zonne energie op het net zet en later het er terug afhaalt, moet je mee betalen voor het beheer van het distributienetwerk.

De totale kost wordt bepaald door het vermogen van je omvormer.
Daarnaast is deze ook afhankelijk van waar je woont. Complex dus! Via onze eenvoudige tool kan je in enkele klikken ontdekken hoeveel je kan besparen op je elektriciteitsfactuur rekening houdend met het prosumententarief. Link tool

Opgelet! Vanaf 01/01/2021 verandert dit. Het prosumententarief valt weg, maar je kan niet meer genieten van de terugdraaiende teller.

Lees meer over de digitale meter