Zonnepanelen en het milieu

Zijn zonnepanelen echt duurzaam?

Daarop kunnen we gelukkig volmondig “ja” op antwoorden. Als je de globale productie en energie analyseert, kunnen we vaststellen dat al in 2011 een break-even point werd bereikt op vlak van broeikasemissies en energie. Dat betekent dat zonnepanelen sindsdien een goede keuze zijn voor een groenere planeet.

De belangrijkste pijler van duurzaamheid is het rendement van een zonnepaneel. Daarom kiezen wij voor A-merk panelen met het hoogste rendement die nog binnen een haalbare prijsklasse vallen.

Zonne energie is zonder twijfel veel beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Kool produceert 25 keer meer CO2 dan zonnepanelen per Kwh en geraakt bovendien stilaan op. De zon blijft gelukkig doorschijnen.

Er valt elk uur genoeg zonne-energie op de aarde om onze jaarlijkse productie volledig te dekken. Een zonne-installatie ter grootte van Spanje zou voldoende zijn om de globale nood aan energie volledig te dekken.

Dat lijkt heel groot en is uiteraard best ongezellig voor alle Spanjaarden maar een verspreide totale oppervlakte is zeker haalbaar. Bovendien worden panelen efficiënter aan een snel tempo, waardoor de nodige oppervlakte alsmaar kleiner wordt.

Zijn zonnepanelen recycleerbaar?

In het kort: ja. Maar zo eenvoudig is het niet.

Als je weet dan in België meer dan 16 miljoen panelen in de komende 30 jaar worden gereduceerd tot elektronisch afval, stel je je daar terecht wel enkele vragen over.

De meeste zonnepanelen zijn op basis van siliconen gemaakt. Deze panelen bestaan vooral uit 3 onderdelen: plastiek, glas en aluminium. Drie materialen die al in grote hoeveelheden worden gerecycleerd. Het aluminium frame van het paneel kan voor 100% hergebruikt worden en het glas kan voor minstens 95% worden uit gesorteerd. De siliconen gebruikt in de meeste zonnepanelen kan momenteel voor 85% gerecycleerd worden en gebruikt worden voor nieuwe panelen te maken. Ook daar zien we enorme vooruitgang.

In de EU zijn zonnepanelen onderhevig aan zeer strenge voorwaarden, ze vallen dan ook onder de e-waste wetgeving.

Conclusie?
Zonnepanelen zijn al tot 90% recyclebaar en er worden grote stappen gezet om dit naar 100% terug te brengen.

Snel ontdekkenhoeveel jij kan verdienen met groene energie?

Bereken nu mijn voordeel