Veel gestelde vragen

Op deze pagina vindt je een antwoord op al jouw vragen. Klik op onderstaande knoppen om meteen naar een categorie te gaan.

Algemeen

Is Human Districts een initiatief van de overheid?

Neen, maar we werken wel nauw samen met verschillende overheidsinstanties en gekende zorgpartners.

Wie is Human Districts?

Human Districts biedt mensen met een beperking een duurzame woonoplossing die het best aansluit bij hun levensfase, zorgnood en persoonlijke ontwikkeling.

Is mijn data veilig?

Wij nemen de nodige technische en organisatorische maatregelen om uw persoonsgegevens volgens een afdoend veiligheidsniveau te verwerken en deze te beschermen tegen vernietiging, verlies, vervalsing, wijziging, niet-toegestane toegang of kennisgeving per vergissing aan derden, evenals elke andere niet toegestane verwerking van deze gegevens.

Bovendien houden wij in uiterste mate rekening met de GDPR. Je kan altijd vragen om vergeten te worden in onze database.

Kan Human Districts mij helpen met persoonlijke administratie?

Human Districts staat jou bij van administratie tot zorg. Tijdens en na het inclusietraject ondersteunen onze zorgcoaches jou met jouw administratie.

In welke regio's is Human Districts actief?

Momenteel is Human Districts actief in Vlaanderen. In de toekomst word onze werking uitgebreid naar de rest van het land.

Samen op zoek

Algemeen

Hebben jullie een wachtlijst?

Nee, bij Human Districts kom je niet terecht op een wachtlijst. De tijd die het kost om een vriendengroep samen te stellen, een woning aan te kopen en aan te passen, zijn de enige factoren.

Hebben verwanten inspraak in het inclusietraject?

Ja, inspraak is één van de belangrijkste pijlers in onze organisatie. Wij betrekken alle partijen in alle stappen van het proces in de mate dat zij zelf willen.

Het bouwen van een inclusieve thuis. Hoeveel tijd neemt dat in beslag?

De duurtijd van het hele proces is sterk afhankelijk van verschillende zaken. Maar één ding is zeker; Hoe sneller wij jouw leren kennen, hoe sneller wij aan de slag kunnen.

Welke kosten zijn verbonden aan het inclusietraject?

Alleen huur- en woonkosten vallen jou ten laste. Tijdens het hele traject dat leidt tot je woonst, betaal je dus helemaal niets.

Vriendengroepen

Wat is een vriendengroep?

Omdat het uiteraard belangrijk is met wie je samenwoont, riepen wij de vriendengroep in het leven. Een vriendengroep bestaat uit mensen waartussen een klik bestaat en waarvan de zorgnood in zeker zin overeen komen.

Hoe groot is een vriendengroep?

Een vriendengroep bestaat in het algemeen uit 4 à 6 personen. Afhankelijk van de woning kan hier van afgeweken worden.

Kan ik ook alleen wonen?

Nee, je kan terecht voor projecten waar je samenwoont met je vriendengroep.

De woning

Wie koopt de woning aan?

De woning wordt aangekocht door Human Districts.

Wie past de woningen aan?

Human Districts renoveert de woning op basis van jouw zorgnood.

Hoe vindt Human Districts haar woningen?

Ons team ontwikkelde een digitale tool die ons in staat stelt om 24/7 te zoeken naar woningen die voldoen aan alle normen. Deze tool, de huizenzoeker, zorgt ervoor dat we de kosten die verbonden zijn aan deze zoektocht drastisch omlaag te brengen. Zodra we samen een sterke vriendengroep overeen gekomen zijn, kijken we samen welke woning het beste past.

In welke mate worden de woningen gerenoveerd?

Alle woningen worden gerenoveerd volgens de strengste normen. Hierbij kijken we in de eerste plaats dat de  veiligheid wordt gegarandeerd.  We gaan nog een stapje verder door domotica-toepassingen te installeren om onze vrienden bij te staan in het dagelijkse leven.

Wat als er een woning wordt gekocht met minder kamers?

In de zeldzame situatie dat een woning wordt aangekocht die minder slaapkamers heeft, krijgen diegenen die eerst hun zorgprofiel vervolledigden voorrang. In dat geval, krijg jij automatisch voorrang bij de volgende vriendengroep die wordt gevonden.

Dit voorrangsprincipe stelt ons in staat om volledig onpartijdig op te treden.

Hoe ver zal ik wonen van mijn huidige leefomgeving?

Het samenbrengen van een vriendengroep op basis van jouw zorgprofiel is een uniek gegeven. Dit stelt ons in staat om een woning te vinden die goed gelegen is voor vrienden en familie van elke vriend.

Is er een tuin aanwezig bij de woningen?

Een aangename woonomgeving betekent ook dat je soms een luchtje kan scheppen. Tenzij er een bereikbare open ruimte is in de buurt, zal de woning steeds een tuin hebben. Hoe dan ook wordt alles bekeken in nauwe samenspraak met jou.

Heb ik inspraak in de inrichting van het huis?

Absoluut! Inspraak in je eigen woning is meer dan normaal. Tijdens elke stap van het inclusietraject kan je je stem laten tellen.

Inclusief wonen

Dagelijks leven

Wat als het niet klikt met mijn vriendengroep?

Omdat we elkaar vooraf leren kennen, proberen we dit zoveel mogelijk te voorkomen. In het spijtige geval dat dit toch zou gebeuren, gaan we uiteraard er alles aan doen om elke plooi terug glad te strijken. Je kan volledig anoniem met al jouw vragen terecht bij Human Districts en onze vertrouwde zorgpartner.

Heb ik inspraak over nieuwe huurders?

In het geval dat een nieuwe huurder gezocht wordt voor jouw woning, gaan we uiteraard eerst de vriendengroep kennis laten maken. Dat is belangrijk voor de nieuwe huurder en de bestaande vriendengroep.

Waar kan ik terecht met mijn vragen en klachten?

Voor al je vragen, groot en klein, kan je bij ons terecht. Dit kan op het nummer 0800 64 440, via het contactformulier of via e-mail: wouter@humandistricts.com

Kan ik meehelpen in de dagelijkse activiteiten?

Inclusief wonen betekent natuurlijk inclusief leven. Uiteraard mag je helpen waar je wil en hoe je wil. Kook je graag? Dan kijken we wanneer je kan helpen met het eten voor te bereiden? Werk je graag in de tuin? Geen probleem, dan halen we samen de groene vingers boven.

Is roken toegestaan in de woning?

Nee, roken wordt niet toegestaan in de woning.

Kan ik mijn hobby beoefenen?

Bij het invullen van je zorgprofiel geef je alvast je hobby’s en favoriete dagbesteding mee. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat niets tussen jou en je dromen komt te staan.

Ik wil een nuttige dagbesteding. Kan Human Districts mij daarbij helpen?

Ja, samen gaan we op zoek naar een nuttige dagbesteding die je leuk vindt in je buurt.

Hoe wordt transport geregeld?

Zorg op maat is belangrijk en transport hoort daar ook bij. We kijken naar jouw situatie en zoeken samen naar de ideale oplossing.

Worden er gemeenschappelijke activiteiten georganiseerd?

Vanuit Human Districts zullen allerhande leuke activiteiten worden georganiseerd. Jij kiest dan of je eraan wil deelnemen. Uiteraard staan we altijd open voor suggesties!

Zijn huisdieren toegestaan?

Ja, maar enkel als alle bewoners hier unaniem akkoord mee gaan en er geen mensen met allergische reacties inwonen.

Het huurcontract

Kan ik verhuizen?

Ja, hou er wel rekening mee dat je onder de wettelijke huurovereenkomst valt.

Hoe wordt de huurprijs bepaald?

We streven altijd naar een marktconform huurbudget.

Hoe lang duurt het huurcontract?

Een huurcontract duurt standaard 9 jaar.

Wat als een huurder de woning verlaat?

Je kan een huurcontract na de eerste 3 jaar kosteloos opzeggen.

Woon- en huurbudget

Hoe worden de werkingskosten laag gehouden?

Om de huurkosten zo laag mogelijk te houden, gaan we natuurlijk niet besparen om zaken die de levenskwaliteit verbeteren. We ontwikkelden enkele digitale tools die de kosten van onze werking kunnen verlagen. Door zorgprofielen in eerste instantie te digitaliseren, kunnen we dossierkosten volledig gratis maken. Daarnaast worden potentiële huizen gevonden door onze automatische huizenzoeker.

Hoe worden de maandelijkse lasten bepaald?

Het leefbudget bestaat uit enkele vaste maandelijkse kosten: water, gas, elektriciteit, telefonie, internet, verzekeringen en gemeenschappelijke aankopen. Per woning worden de vaste kosten bepaald en gelijkmatig verdeeld over alle huurders. Dankzij sociale tarieven zijn de maandelijkse vaste kosten beperkt.

Naast de vaste kosten is er een budget voor voeding, drank, persoonlijke verzorging en activiteiten. Dit bepalen we in samenspraak op basis van jouw levensstijl, noden en wensen.

Wat gebeurt er als ik schade aanricht aan de woning?

Informatie binnenkort beschikbaar.

Kan Human Districts de huurprijs verhogen?

Naast de gebruikelijke indexering van de huurprijs, kan Human Districts op geen enkele manier de huurprijs verhogen. Dit wordt vastgelegd in het huurcontract, zodat je op je beide oren kan slapen.

Moet ik een huurwaarborg betalen?

Nee, je moet geen huurwaarborg betalen.

Wat als iemand in de vriendengroep financiële problemen ondervindt?

Uiteraard is dat heel spijtig. Het Inclusiefonds kijkt samen met de persoon in kwestie hoe we hier een mouw aan kunnen passen. Dit kan geen invloed hebben op jouw huur en leefbudget.

Zorg

Beheert Human Districts de zorg?

Informatie binnenkort beschikbaar.

Wat is een zorgprofiel?

Elke persoon met een beperking kan een persoonlijk zorgprofiel aanmaken. Door een vragenlijst brengen we hun persoonlijkheid, wensen, dromen en zorgnood zo nauwkeurig mogelijk in kaart. Gevolgd door een persoonlijk gesprek, stelt dit ons in staat om de ideale woning en vriendengroep te vinden.

Hoe worden problemen aangepakt?

Als je een probleem ondervindt, is het zeer belangrijk dat je daarmee ergens terecht kan. Jouw vragen worden met uiterste zorg en anonimiteit behandeld. Samen gaan we op zoek naar een oplossing.

Kan ik terecht bij een vertrouwenspersoon?

Ja, bij Human Districts wordt steeds een vertrouwenspersoon aangesteld die op de hoogte is van jouw zorgprofiel en situatie. Zo komen we snel tot een oplossing op maat.

Wat als mijn zorgbehoefte veranderd?

Maak je geen zorgen. Jouw zorgnood kan veranderen. Zij zorgen er samen voor dat de zorg zich aanpast aan jou en niet omgekeerd.

Een handje helpen

Hoe word ik ambassadeur van het Human Districts?

Ambassadeur worden is zeer eenvoudig. Eenvoudig een berichtje delen of een briefbedeling doen in jouw straat, helpt ons mijlenver vooruit. Samen zorgen we ervoor dat iedereen op de hoogte is!

Ontdek wat jij kan doen

Hoe deel ik een bericht op mijn sociale media zoals Facebook?

Via onderstaande knop kan je in enkele klikken een berichtje delen op je favoriete sociale media!

Deel nu een bericht!

Hoe word ik vrijwilliger?

Informatie binnenkort beschikbaar.

Jouw vraag hier niet tussen?

Geen probleem! Wij helpen jou graag verder.

Contacteer ons